tisdag 21 februari 2012

Semlor

Fettisdagsbulle, hetvägg som man får om man serverar bullen i en djup tallrik med het mjölk, semla eller fastlagsbulle, serverades förr varje tisdag under påskfastans sju veckor. Numera kan man njuta av dessa härliga bullar när man vill om man vill! :) 
Det här receptet på underbart goda och saftiga klassiska semlor är taget ifrån min mammas pärm med gamla receptsamlingar på godsaker hon bakat till oss under min och mina syskons uppväxt. I detta recept används vetemjöl special. Det går givetvis bra att använda vanligt vetemjöl också men vetemjöl special är ett extra proteinrikt vetemjöl som binder mer vätska än vanligt mjöl och bildar även mer gluten  än vanligt mjöl och  passar därför jättebra att använda till bröd man vill ska bli extra höga och luftiga (t ex semlor :). Tänk på att  eftersom vetemjöl special binder mer vätska måste också degen arbetas längre och kraftigare om man vill att brödet ska bli fint och högt.
Jo, en grej till! Byt helst inte ut smöret mot margarin eller olja. Smör gör så mycket mer skillnad!!!! Brödet blir inte bara saftigare, mindre smuligt och mer finporigt utan är också smakmässigt ÖVERlägset. Och om det råkar vara så att du är lite ängslig över vikten, tänk såhär: 
Att äta EN (1)  semla en gång  på 365 dagar är inte så farligt va? 
 
Ca 20 semlor

Bullar
    50 gram jäst (för söta degar)
    175 gram smör
    5dl mjölk
    2 dl socker
    2 tsk stött kardemumma
    1 tsk salt
    ca 1,5 l vetemjöl special

 (jag valde med fullkorn, därav den lite mörkare färgen)
Mandelfyllning
    200 gram mandelmassa
1.5 mjölk
    9 dl vispgrädde
    (3 msk socker)
1.Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm så att vätskan blir 37 °C.
2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölk- och smörvätskan tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och salt och rör om. Häll i mjöl i degvätskan lite i taget (5 dl i taget) och knåda degen kraftigt till en smidig deg.  Täck degen i bunken med en duk och låt jäsa på ett dragfritt ställe till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och  och dela den i 20 lika stora bitar och forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller en smord plåt. Jäs bullarna så att de blir dubbelt så stora (ca 40 min). Sätt under tiden ugnen på 225 °C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-12 minuter tills ytan får en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt. 
4.Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur inkråmet med hjälp av en gaffel. Ta tillvara på inkråmet och vispa det  med 1.5 dl mjölk och mandelmassan. Fyll alla  bullar med mandelfyllningen.
5. Vispa grädden lagom mycket, den ska vara tjock men inte grynig. Spritsa en krans med en spritspåse eller klicka ut grädden på bullarna. Lägg på locket och sikta över mycket florsocker.

Inga kommentarer: