tisdag 28 februari 2012

Fransk chokladtårta med fudgeglasyr

Här kommer ännu ett recept till riktiga chokladälskare. Franskchokladtårta är som en kladdkaka fast obeskrivligt mycket mer lyxig och mäktig. Skillnaden är att man i kladdkaka använder kakao och i fransk chokladtårta använder mörk choklad. I och med att tårtan är så mäktig och de flesta inte orkar äta mer än en halv portion så räcker tårtan till väldigt många (ca 16 pers). Chokladen som används i tårtan har även avgörande betydelse för smaken. Vill man satsa på en "lite mildare" tårta så kan man använda Marabous vanliga mörkchoklad. Jag använde Marabou premium 70% för att få till extra mäktig chokladsmak. Och som pricken över i:et så har jag toppat kakan med en UNDERBART LJUVLIG fudgeglasyr.Enjoy! :) 
 
Ingredienser
300 g mörk kvalitetschoklad
250 g smör
6 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl

Chokladfudge

1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk kvalitetschoklad
75 g smör

1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka chokladen. Smält smöret och chokladen i en kastrull utan att det kokar.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i den smälta chokladen till allt är väl blandat. Sikta i mjölet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad utan kladdig inuti. Låt tårtan svalna i formen, först i rumstemperatur och sedan i frysen i ca en timme. 
 
3. Blanda alla ingredienserna till fudgen förutom smöret i en kastrull och koka under omrörning i ett par minuter tills smeten blir tjock och blank.  Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll fudgen över den frysta tårtan. Servera med lätt vispad grädde och färska bär!

Inga kommentarer: