tisdag 28 augusti 2012

Mums-mums cupcakes (Chokladcupcakes med marshmallowglasyr)

Här kommer ett otroligt gott recept på saftiga chokladcupcakes med mums-mumsglasyr (marshmallowglasyr med chokladöverdrag) på toppen.. Dessa cupcakes kan med fördel göras i mindre muffinsformar då de upplevs som väldigt mastiga. Tänk på att gräddningstiden bli kortare om man väljer att göra dem mindre.  I detta recept används extra fint vetemjöl (self-raising flour) som är ett vetemjöl där en ännu mindre del av vetekärnan har använts och blandats med jäsmedel (oftast bakpulver). Det går att göra eget extra fint mjöl som ger i princip samma effekt genom att blanda 5 dl vetemjöl med knappt 3 tsk bakpulver (Var dock noga med att stryka måtten och att blanda noga). 
  Ingredienser
125 g mörkchoklad (70%)
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
1 3/4 extra fint mjöl (innehåller bakpulver)

3 msk kakao
1-2 msk kallt kaffe (valfritt)

Mums-mumsglasyr

2 1/2 dl strösocker
3 äggvitor
3 krm vaniljextrakt eller vaniljessens
ev. färgpasta eller karamellfärg

Chokladöverdrag

350 g choklad (ljus, mörk eller varför inte blanda?)
3 msk matolja

1. Börja med att sätta ugnen på 175 °C och sedan hacka chokladen.
2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en värmetålig skål över sjudande vatten. Värm tills chokladbitarna smält och ta bort skålen över det sjudande vattnet.
3. Rör sedan ner sockret och låt svalna i ca 10 minuter.
4. Vispa chokladblandningen med hög effekt i ett par minuter tills blandningen blir pösig och lite ljusare.
5. Vispa sedan ner äggen ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg.
6. Rör alla torra ingredienser tillsammans  och sikta sedan ner i smeten och häll ev. i kaffet. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
7. Fördela smeten jämt i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med en provsticka i mitten av cupcakes för att se om de är färdiggräddade (Stickan ska vara torr). Låt svalna helt.
 
Mums-mumsglasyr (Marshmallowglasyr) 
8. Vispa socker, äggvitor och vaniljextrakt i en stor och värmetålig skål i någon minut tills blandningen blir skummig.
9. Lägg sedan skålen över en liten kastrull med sjudande vatten och vispa på högsta effekt i tills glasyren blir riktigt tjock och glansig. Ta bort skålen från värmen tillsätt ev. färg och fortsätt vispa tills glasyren svalnat.
10. Spritsa ut glasyren i en spiral (utifrån och in) med en rundtyll eller stjärntyll. (Stjärntyllar tycker jag personligen mer om eftersom de ger ett finare mönster).
 
Chokladöverdrag
11. Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med oljan tills blandningen len och blank.
12. Häll över chokladblandningen i en liten och djup skål och låt svalna. 
13. Doppa kakorna upp och ner i den smälta chokladen och låt dem rinna av alt. häll över chokladen på glasyren med hjälp av en sked.
14. Låt chokladen stelna i 30 minuter
Et Voilà! :)
(Bra att veta för den som bryr sig! :P) Detta kort tog jag precis när alla cupcakesen var färdiga. Chokladöverdragen ser därför väldigt glansiga ut. När chokladen sedan stelnar blir överdragen matta till utseendet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är nog världens godaste cupcakes jag har smakat!!! Jag gjorde dom igår men toppingen blev inte lika snygg som dina men dom smakade iallafall hur gott som helst. Alla i familjen älskade dom också!! Tack för en superbra blogg och med alla bilder! :) Mvh Sandra

Anonym sa...

Måste det vara extra fint mjöl eller går det bar med vanligt? :)

Renée sa...

Tack så mycket Anonym 1 för den fina kommentaren! :) ja, visst är de goda!!! :D

Till Anonym 2: Du kan precis som jag brukar göra när jag inte har extra fint vetemjöl hemma lätt blanda eget fint vetemjöl som har i princip samma effekt som det extra fina vetemjölet som man köper i matbutiken. Blanda bara 2,5 dl vanligt vetemjöl med knappt 1,5 tsk bakpulver. Tänk bara på att mäta (stryk måtten noga) och blanda mycket noga så att bakpulvret fördelas jämt i mjölet. Lycka till! :)

Anonym sa...

Hur många blir det ungefär?