tisdag 27 mars 2012

Äppeltosca med kanel och kardemumma

Toscakaka är nog en av mina favoritkakor till fikat. Väldigt enkel att göra eftersom kakan är en vanlig sockerkaka som man sedan täcker med en knäckglasyr. Jag har tagit ett vanligt toscakakerecept som jag lyxat till genom att ha tillsatt äpplen och lite äppelkryddor.  
 
 Ingredienser
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen 

Toscasmet
50 g smör
75 g mandelspån (eller skållade och hackade)
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter och sätt ugnen på 175 °C.
2. Smält smöret och låt det svalna. Skölj äpplena och skär de i tunna klyftor.  
3. Blanda  de torra ingredienserna i en bunke för sig. Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
4. Häll i smeten i formen och tryck ganska så djupt ner äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.
5. Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme tills smeten tjocknat lite. 
6. Bred toscasmeten över kakan och fortsätt gräddningen i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills glasyren får en fin färg. Låt kakan svalna innan du skär den.

2 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så snygg kakan blev! Har också gjort toscakaka, men äpple eller om det nu var päron... Kul att göra en variant på den vanliga!

Anonym sa...

Hej,

Är just i färd att baka din äppel/toscakaka fast utan toscasmet. Vill bara säga att du hade glömt att skriva om när smöret och mjölken skulle blandas i. Nu är det inte första kakan jag bakar men det är bra att det blir tydligt, kan missförstås...Jag tror iallafall att det här kommer bli en god kaka,

Hälsningar Charlotte