tisdag 27 mars 2012

Gott grahamsbröd

Inget slår doften av nybakat bröd som fyller hela huset. Hembakat bröd är verkligen en njutning för ögat, näsan och munnen. Här kommer ett av mina favorit brödrecept - snabbt och gott!

Ingredienser
50 g jäst
3 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter vatten
4 dl vetekli
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
1,6 dl vetemjöl (special)
1. Börja med att värm vattnet till fingervarmt och häll i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt salt och sirap i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Blanda de olika mjölsorterna i en stor skål och häll ner mjölblandningen i degvätskan. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i ett dragfritt ställe ca 30 minuter.

2. Smörj två tvålitersformar. Sätt ugnen på 200 °C. Ta upp degen på bordet och arbeta den. Dela sedan degen i två avlånga delar och lägg de i formarna och låt jäsa under duk i ca 20 minuter. 
3. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Stjälp upp bröden och låt de svalna inlindande i en bakduk. Jag hittade inte tvålitersformarna utan fick använda 1,5 litersformarna istället. Gjorde bullar av degen som blev över.

Inga kommentarer: