tisdag 10 april 2012

Vaniljmunkar/ Berlinermunkar

Här kommer ett smarrigt recept på vaniljmunkar med hemmagjord vaniljkräm. Tro mig, vaniljkräm som man gör själv kanske tar lite längre tid än vanlig marsankräm (pulver som man blandar med mjölk) men är 1000 gånger mer smakrikare  och godare! Testa själva!! 
 
Vaniljkräm (Leila Lindholms recept)
5 dl mjölk (helst 3 %)
1 vaniljstång
7 äggulor
1.5 dl maizena
50 mjukt smör

Munkar
2 dl mjölk
50 g jäst
9 dl vetemjöl special
100 g margarin eller smör
5 msk socker
2 ägg

Fritering
Olja eller kokosfett (jag använde rapsolja)
  
Vaniljkräm
1. Börja med att göra vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna och lägg fröna och skalet tillsammans med mjölken i en kastrull och låt koka upp.
 
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp och slå sedan över den heta mjölken genom en sil under vispning.
3.Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. När krämen börjat tjockna ska den hällas över i en kall skål. Tillsätt det mjuka smöret och låt det smälta. Rör om då och då i krämen så att det inte bildas skinn!
Munkarna
1.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till 37 °C. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätskan. Rör ner äggen och socker så att allt blandas väl.Blanda i mjölet. Låt jäsa i ca en halvtimme.

2. Kavla ut degen till ca 1 cm i tjocklek. Märk ut ca 6 cm runda ringar på ena sidan av den utkavlade degen. Klicka ut vaniljkräm i ringarnas mitt och vik sedan över den andra deghalvan. Ta ut runda kakor där upphöjningarna av vaniljkrämen syns. Obs! Viktigt att trycka till kanterna så att de inte öppnar sig under friteringen.
3. Värm oljan till 180 °C och fritera munkarna guldbruda. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker.  Klart! :)

5 kommentarer:

Anonym sa...

vad gooood ser dem ut!!!!!!!!!1
tack :)

Anonym sa...

Ser ju supergott ut men jag blir inte riktigt klok på hur mycket maizena man ska använda?

Anonym sa...

Tack för receptet! Munkarna blev jätte goda! <3

Anonym sa...

Munkarna blev riktigt bra. Tack så mycket!

Anonym sa...

Goda, dock blev degen väldigt kladdig :)