onsdag 4 januari 2012

Fudge med chokladtopping

Fudge som är frasig i konsistensen, mjuk och gräddig stavas "Mmmmmm..."! Det här fudgereceptet som jag hittade för ganska längesen på någon internetsida har  uppskattats av både vänner och familj.

ca 50 st
5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

1. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp allt på svag värme och rör om tills sockret har löst sig.
2. Sluta röra när fudgen börjat koka och låt den koka till  115°C. Det brukar ta mellan 20-35 minuter.
3. Medan fudgen kokar kan du klä en form som är ca 20x20 cm med bakplåtspapper så att det går upp på kanterna också.


4. Låt fudgen svalna i 5-10 minuter när den kokat färdig och tillsätt vaniljsockret under kraftig omrörning tills smeten tjocknar och ser matt ut, ca 5 minuter.


5. Häll fudgen i formen och släta till ytan med en slickepott. Låt svalna.
6. Smält chokladen i vattenbad om du väljer att ha chokladöverdrag. Låt chokladen svalna och  och bred ut den över fudgen. Låt svalna helt.
7. Skär fudgen i kvadrater och förvara de svalt i burk. 

Inga kommentarer: