Här kommer en lyxigare variant av det klassiska receptet på vaniljkola. Byt bara ut vanillinsockret mot riktig vanilj så får du äkta vaniljsmak som smakar så mycket godare!
ca 30 stycken
1/2 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 1/2dl strösocker
50 g smör
1/2 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 1/2dl strösocker
50 g smör
1/2 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
1. Börja med att förbereda en form ca 15x25 cm genom att klä den med bakplåtspapper.
2. Blanda sirap, grädde, smör och strösocker i en kastrull, gärna tjockbottnad. Skrapa vaniljstången i blandingen och låt allt koka upp. Tänk på att röra med måtta innan sockret löst upp så slipper man att kolan blir "sockrig" och kristalliserar. Sänk sedan värmen och låt koka tills termometern visar 120 - 125°C.
Om du väljer att ha i vaniljsocker istället för vaniljstång väntar du med att ha i det till slutet när kolan kokat färdigt.
Om du väljer att ha i vaniljsocker istället för vaniljstång väntar du med att ha i det till slutet när kolan kokat färdigt.
3. Slå upp kolan på bakplåtspappret och låt svalna. Klipp eller skär "kolakakan" i fyrkantiga bitar.
4. Slå in vaniljkolorna i bakplåtspapper eller i cellofan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar