Här kommer ännu ett recept till riktiga chokladälskare. Franskchokladtårta är som en kladdkaka fast obeskrivligt mycket mer lyxig och mäktig. Skillnaden är att man i kladdkaka använder kakao och i fransk chokladtårta använder mörk choklad. I och med att tårtan är så mäktig och de flesta inte orkar äta mer än en halv portion så räcker tårtan till väldigt många (ca 16 pers). Chokladen som används i tårtan har även avgörande betydelse för smaken. Vill man satsa på en "lite mildare" tårta så kan man använda Marabous vanliga mörkchoklad. Jag använde Marabou premium 70% för att få till extra mäktig chokladsmak. Och som pricken över i:et så har jag toppat kakan med en UNDERBART LJUVLIG fudgeglasyr.Enjoy! :)
Ingredienser
300 g mörk kvalitetschoklad
250 g smör
6 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
Chokladfudge
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk kvalitetschoklad
75 g smör
Chokladfudge
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk kvalitetschoklad
75 g smör
1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka chokladen. Smält smöret och chokladen i en kastrull utan att det kokar.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i den smälta chokladen till allt är väl blandat. Sikta i mjölet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad utan kladdig inuti. Låt tårtan svalna i formen, först i rumstemperatur och sedan i frysen i ca en timme.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i den smälta chokladen till allt är väl blandat. Sikta i mjölet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad utan kladdig inuti. Låt tårtan svalna i formen, först i rumstemperatur och sedan i frysen i ca en timme.
3. Blanda alla ingredienserna till fudgen förutom smöret i en kastrull och koka under omrörning i ett par minuter tills smeten blir tjock och blank. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll fudgen över den frysta tårtan. Servera med lätt vispad grädde och färska bär!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar