Denna nötkaka är väldigt saftig trots att den inte innehåller något fett. Hemligheten med att kakan blir härligt saftig utan smör/margarin eller olja är ingredienserna nötter och morötter. Kakan är även väldigt hållbar om den förvaras i kylskåp.
Ingredienser
6 ägg
3 dl socker
300 g fint rivna morötter
3 dl socker
300 g fint rivna morötter
Finrivet skal av 1 apelsin
300 g malda hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g malda hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2msk pressad apelsinsaft
Apelsinglasyr:
2 ½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
Apelsingarnering:
Strimlat skal av 1 apelsin
3 msk pressad apelsinsaft
3 msk socker
Apelsinglasyr:
2 ½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
Apelsingarnering:
50 g syltade apelsinskal eller
om man gör egen:Strimlat skal av 1 apelsin
3 msk pressad apelsinsaft
3 msk socker
1.Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en springform 24 cm i diameter.
2.Vispa ägg och socker riktigt pösigt.Blanda hasselnötter, vetemjöl och bakpulver i en skål och häll sedan nöt/mjölblandningen i smeten.
2.Vispa ägg och socker riktigt pösigt.Blanda hasselnötter, vetemjöl och bakpulver i en skål och häll sedan nöt/mjölblandningen i smeten.
3. Rör ner de rivna morötterna och det rivna apelsinskalet till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.Låt kakan svalna helt.
4. Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med en potatiskalare och strimla skalet meden vass kniv. Koka sedan skalstrimlorna, pressad apelsinsaft och strösocker i 4 minuter på medelvärme.
5. Rör ihop glasyren och bred den över den kalla kakan och garnera sedan med strimlorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar