tisdag 3 januari 2012

Klassiska Mozartkulor

Mozartkulor är en av mina många favoritpraliner, lätta att göra och ser samtidigt väldigt lyxiga ut!

25 stycken
200-250 g nougat
350 g mandelmassa
200 g choklad
2-3 msk cognac (valfritt)

1. Börja med att dela nougaten i 25 tärningar. Rulla dem  till jämna kulor. Tänk på att nougaten smälter väldigt fort när man rullar dem i händerna. Det man kan göra för att undvika detta är t.ex att vara snabb när man rullar, kyla händerna lite då och då i kallt vatten eller bäst vore ändå om man är kallblodig :p !  Låt kulorna stelna i kylen.
2. Blanda cognac i mandelmassan om du har valt att ha med det och dela sedan massan i 25 delar. Platta varje del tunt så att man kan "slå in" nougatkulorna. Rulla till jämna bollar. Ett tips kan vara att mjöla händerna lite så att mandelmassan inte kladdar.
   
3. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Låt svalna. Doppa sen bollarna i chokladen och låt stelna på ett galler med bakplåtspapper under.  Förvara Mozartkulorna svalt. Ett tips är att variera chokladen, jag använde vitchoklad och mintchoklad!
Voila! :)

Inga kommentarer: