onsdag 18 januari 2012

Tiramisù med vanilj/choklad och Physalis

Hej allihopa!
Idag gjorde jag en variant av den klassiska italienska desserten Tiramisù. Innan har jag alltid använt Amaretto i smeten men som tyvärr vägrat falla min syster i smaken hur mycket jag än försökt vänja henne vid den. Så denna gång tänkte jag vara lite hygglig av mig och hoppa över den bittra likören och testa i vaniljsocker i smeten istället och även ha med rejält med riven choklad mellan varven. Har även valt att servera Tiramisùn med lite Physalis, tänkte att den syrligt friska sötman skulle funka som ett perfekt komplement till den starka kaffesmaken.

Ja jusste!
Om ni undrar varför det endast sitter fast en visp i elvispen så är det för att den andra vägrat klamra sig fast. Har haft problem med elvispen ett bra tag nu  och har inte haft tid att köpa någon ny. Den har ju flera år på nacken så kanske inte är så konstigt att den sjunger på sin sista vers.

Ca 8-10 portioner

4 ägg
500 g mascarpone
1.5 dl ekologiskt rörsocker
4 dl starkt kaffe (espresso helst)
200 g mörk choklad
24 st savoiardikex ("ladyfingers")
3 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
 

1. Börja med att förbereda chokladen genom att riva den grovt på rivjärn och brygg kaffet så att det hinner svalna innan du ska doppa i kexen. Häll även kaffet i en djup tallrik som har en diameter som minst motsvarar kexens längd. 
2. Dela äggen i vitor och gulor och lägg dem i varsina rena bunkar.
3. Vispa äggulorna och rörsockret pösigt. Tillsätt vaniljsockret och färskosten och vispa till en jämn smet.
4. Ta bunken med äggvitorna och vispa dem så att det bildas hårt skum. Man ska kunna vända på skålen med den vispade äggvitan  upp och ner utan att vitan  ramlar ner.
(OBS! När man vispar äggvitor är det jätteviktigt att man använder rena vispar och en helt ren, torr och fettfri bunke, risken finns annars att äggvitan inte blir fast)
5. Häll äggvitan försiktigt i den andra bunken och vänd (vispa ej!!! Smeten blir inte lika pösig och krämig då) vitan med en slickepott  i smeten många gånger tills smeten blivit jämn och fluffig.
6. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg dem i formen. Tänk på att inte doppa för länge, kexen suger åt sig vätskan väldigt fort och risken finns att Tiramisùn blir för blöt (mellan 1-2 sekunder är lagom). 
7. Bred ett tjockt lager av mascarponekräm, sikta kakao och strö den rivna chokladen över. 
8.Varva kex, mascarponekräm, kakao och choklad på samma sätt i ytterligare två omgångar.
Ett tips är att lägga kexen horisontellt och vertikalt vartannat mellan varven så blir Tiramisùn lite stadigare.
 
                                                        Enjoy! :)

Visste du förresten att Tiramisù betyder "pigga upp mig" (Tira-mi-sù = dra upp mig) på italienska och fått sitt namn efter de uppiggande ingredienserna kaffe och choklad?Inga kommentarer: