onsdag 4 januari 2012

Marshmallows

Marshmallows - alla tiders skumgodis
Gör egna, mycket godare plus att du kan smaksätta dem precis så som du önskar!
ca 45 stycken
2 1/2 gelatinpulver
1 dl kallt vatten
3 1/2 strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
1/2 dl vatten
Smaksättning
t. ex. vaniljsocker, polkagrissmulor, finhackade nötter (ex, valnötter, pistagenötter, jordnötter)
2 dl florsocker
Tips! För lite barnsligare marshmallows, blanda i ett par droppar karamellfärg i smeten samtidigt som den valfria smaksättningen ska blandas i.
 
1. Blanda gelatinpulvret med 1 dl kallt vatten i en bunke. Låt svälla ca en halvtimme.
2. Ta fram en kastrull under tiden och blanda i socker, sirap, salt och 1/2 dl vatten. Smält allt på låg värme under omrörning tills sockret löst upp sig. Höj värmen och koka därefter sockerlagen till 130°C.

3. Häll försiktigt ner den varma sockerlagen i gelatinet. Vispa i hög hastighet i ca 15 minuter tills blandningen blir vit, tjock och riktigt kladdig.
 4. Tillsätt vaniljsocker och finhackade nötter och vispa jämnt.
 5. Pensla en form med solrosolja och bred sedan ut smeten med hjälp av en slickepott. Ett tips är att olja in slickepotten så klibbar inte smeten lika lätt. Täck formen med plastfolie och låt vila över natten.

6. Skär kakan i lagom stora bitar och vänd i florsocker.
 7. Slå in mashmallowbitarna i cellofan med lite presentsnöre och vips så har du en fin present att ge bort! :)

Inga kommentarer: