måndag 25 juni 2012

Franska chokladmaränger

Hej allihopa! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga uppdateringen men jag har precis som alla andra studenter haft mycket på schemat månaden innan sommarlovet. Men jag kan säga att jag har bakat ganska mycket ändå (dock inte tagit kort på allt på grund av att min kamera varit tillfälligt försvunnen). Bland annat  har  jag gjort maränger, rabarberkaka, några tårtor plus att jag har ägnat mig åt sockerkonst, främst blommor och rosor (något som jag inte har hållt på med på ett bra tag). Här kommer iallafall ett busenkelt recept på franska chokladmaränger. 
Hemligheten med att få marängerna frasiga och blanka på utsidan och sega inuti är att de ska vispas kraftigt under sjudande vatten. 

10 stora eller ca 30 små
Ingredienser
7 äggvitor
5 dl socker
150 g mörkchoklad (marabous duger)
1. Börja med att blanda äggvitorna och socker i en rostfri skål och vispa sedan väldigt kraftigt med elvisp över vattenbas så att alla sockerkristaller har smält. Utan att sluta vispa tar man bort skålen och fortsätter vispa tills den tjocka smeten har svalnat.
  
2. Bryt chokladen i bitar och smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
3. Rör ner den smälta chokladen några gånger (viktigt! för det strimmiga utseendet).
 
4. Beroende på om du vill ha små eller stora maränger väljer du din sked och klickar ut smeten på bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i  130 C° i ca 50-60 minuter (beroende på storlek).

2 kommentarer:

Johanna Skogh sa...

Mycket bra blogg! Du beskriver det så detaljerat att det blir svårt att misslyckas! Skall besöka denna fler gånger!

Renée sa...

Tack så mycket! Alltid lika roligt att höra positiva kommentarer! :)