onsdag 4 januari 2012

Apelsingodis (gelékonfektyr)

ca 50 stycken
4 dl färskpressad apelsinjuice (utan fruktkött förstås)
10 blad gelatin
2 1/2 dl socker
1/5 dl glykos
1 msk matolja för smörjning av formen
2-3 dl socker till garnering
1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Pressa apelsinerna och sila bort eventuellt fruktkött.
2. Blanda juice, socker och glykos ordentligt i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 110°C. Låt svalna i ett par minuter.
3. Ta gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner de i vätskan. Rör om ordentligt så att gelatinbladen löses upp helt.
4. Smörj en form eller långpanna ca 20x30 cm med matolja.
Häll i vätskan och låt stelna i rumstemperatur i några timmar.

5. Vält nu upp marmeladen på bakplåtspapper och skär i rutigaa bitar.
Obs! Här kan det bli väldigt klibbigt. Ett tips är att smörja in händerna med matolja så går allt mycket smidigare.
6.Förvara bitarna svalt i en lufttät burk.
Innan serveringen, vänd bitarna i socker och voila så har du färdigt apelsingodis att smaska på!

1 kommentar:

Anonym sa...

Precis vad jag har letat efter! Det här blir gott till jul!