måndag 30 januari 2012

Spröda havrekakor med syrliga tranbär, hasselnötter & choklad

I förrgår fick jag lust att göra cookies. Hade svårt att bestämma mig vad för kakor jag skulle göra först men till slut så fick det bli havrekakor. Här kommer ett smörfritt recept på underbart goda och väldigt spröda havrekakor med massvis av choklad, tranbär och hasselnötter.
Ca 25-30 kakor

4 dl mjöl
2 dl havregryn
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker
 2 ägg
6 msk solrosolja eller rapsolja
1,5 dl tranbär
100 g mjölkchoklad
100 g vit choklad
1 dl hackade hasselnötter

1. Börja med att värma ugnen 200 °C.
2. Förbered hasselnötterna och chokladen genom att hacka dem grovt.
3. Blanda mjöl,  havregryn, bakpulver, och socker i en skål.
 
4. Vispa ägg och vaniljsocker i en annan bunke, vänd ner de torra ingredienserna och  blanda till en grynig massa. Tillsätt olja, lite i taget och rör om. 
 5. Häll i tranbären, chokladen och hasselnötterna och knåda ihop den gryniga massan tills du får ihop en deg.  Eftersom degen är smulig så kan det vara lite svårt att få ihop den, men är man bestämd så fixar man det utan några som helst problem  ;).
6. Dela degen i två bitar och rulla dem till tjocka korvar. Skär korvarna i bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna med händerna. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått en fin färg.
Mumsfilibabba! ^^

1 kommentar:

Ulrika sa...

Jag är ingen hejare på att baka men undrar om det verkligen ska vara 3 msk bakpulver? Har tittat runt lite på andra recept men kan inte finna något annat med så mkt bakpulver.