lördag 30 juni 2012

Flowerpaste

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag ägnat mig åt sockerkonst och gjort b.la. blommor, blad, några söta nyckelpigor och bokstäver till syrrans studenttårtor. Flowepaste  är en slags sockerpasta som torkar väldigt fort och som därför är en utmärkt pasta att göra blommor med och andra dekorationer som kräver snabb torkning. Man kan antingen göra flowerpasten alldeles själv eller också beställa på internet. Hemgjort är som i det flesta fall det billigaste alternativet, så även i detta fall.  

Grundrecept till flowerpaste är:

5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500 g siktat florsocker
3 tsk gum tragacanth (finns att beställa i tårtshoppar)
2 tsk vit sirap
3 tsk kokosfett eller olja
1 äggvita

1. Blanda gelatinpulver och vatten och låt stå i en halvtimme.
2. Blanda gum tragacanth och florsocker.
3. Smält sedan gelatinet och ha i äggvitan samt oljan och häll över florsockerblandningen. Rör om ordetnligt! Till en början kan smeten  vara väldigt lös och mjuk men ju mer man arbetar med den desto fastare och lenare blir pastan.
4. När du kan forma en slät boll av pastan så är den redo att gnidas in i lite fett och plastas in i plastfolie samt vila i kylskåpet i ca  12 timmar.
5. När det är dags att använda pastan skär man av en bit (den är stenhård i början) och knådar den tills den blir mjuk. Jag själv är väldigt lat och brukar köra den fem (OBS! MAX!) sekunder i mikron så blir den lagom mjuk och på så vis lättare att knåda.  Värt att tänka på är att man aldrig ska låta flowerpasten ligga öppet utan bör jämt vara täckt med något just för att undvika att pasten torkar. Jag brukar gömma pasten som jag inte använder för tillfället under en liten kopp eller ett litet glas.

Några av mina blomdekorationer... :) 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vilka fina :).

Hur länge innan de ska användas kan man förbereda blommor mm man gör? Kan man göra dom ex 2dagar innan dom ska på tårtan och serveras?

Och vad använder man för färg för att måla dom sen? :)
Med vänlig hälsning, mikaela

Renée sa...

Tack så mycket! :)
Du kan faktiskt göra blommorna månader i förväg. Flowerpaste är ju en pasta som väldigt fort torkar och stelnar. Se bara till att förvara dem torrt och i förslutna burkar för att hålla damm och smuts borta. Jag brukar själv inte äta dem just för att de blir så hårda (nästan stenhårda).
Jag färglägger pastan som är vit till grunden med pastafärg som går att köpa från tårtshoppar. Sen finns det färgpulver som man kan späda ut med lite sprit eller ofärgad alkohol pch pensla på om man vill tillföra blommorna något extra. T.ex. pärlemorglansen på mina rosa rosor! Lycka till! :) Mvh Renée