måndag 25 juni 2012

Smarrig rabarberkaka med mascarponeglasyr

 Den här underbara rabarberkakan är helt underbar. Kombinationen mellan de mjuka rabarbernas syrliga smak och den milda och gräddiga konsistensen från den italienska färskosten smakar himmelskt ljuvligt i munnen. Kardemumman ger kakan ett litet sting men går givetvis att hoppa över om man inte vill ha med kryddan.
Ingredienser
Ca 500 g rabarber
    100 g smör
    4 ägg
    3 dl råsocker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk kardemummakärnor (kan uteslutas)
    2 tsk vaniljsocker


Mascarponeglasyr
    50 g rumstempererat smör
    200 g mascarpone
    2,5 dl siktad florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    River skal av en citron
1. Börja med att förbereda rabarberna genom att skala och skära dem i lagom stora bitar. Smörj och bröa en springform (ca 24 cm i diameter). Sätt ugnen på 200 °C.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ner rabarberna och matfettet i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör  även ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Till glasyren
1. Rör matfettet och övriga ingredienser till en tjock och jämn glasyr. Bred på glasyren på kakan när den svalnat helt.
Klart! :)

Inga kommentarer: