lördag 30 juni 2012

Studenttårta (mössa)

Hej allihopa! Här kommer några inlägg på de tårtor jag gjorde till min systers studentfest. Pågrund av tidsbrist hann jag tyvärr inte ta så många steg-för-steg bilder. Jag hade så ont om tid att jag blev tvungen att köpa färdiga anslag (tårtbottnar) till tårtorna. Fyllningarna förberedde jag å andra sidan dagen innan.
Denna studentmössetårta har jag fyllt med jordgubbsmousse och vaniljkräm och sedan täckt med kavlingsmarsipan samt mina egna handgjorda dekorationer.
    
Tårtfyllning
Fyllning 1. Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (färska helst)
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter
2. Mixa medan alla jordgubbar till en jätteslät puré.
3. Koka vatten och socker tillsammans tills sockerkristallerna har löst sig. Krama ur gelatinbladen och och låt de sedan smälta i sockerlösningen. När allt har svalnat, blanda i jordgubbspurén. Vispa sedan grädden så att den blir riktigt fast och häll i jordgubbsblandningen direkt. Blanda ordentligt.

Flowerpaste

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag ägnat mig åt sockerkonst och gjort b.la. blommor, blad, några söta nyckelpigor och bokstäver till syrrans studenttårtor. Flowepaste  är en slags sockerpasta som torkar väldigt fort och som därför är en utmärkt pasta att göra blommor med och andra dekorationer som kräver snabb torkning. Man kan antingen göra flowerpasten alldeles själv eller också beställa på internet. Hemgjort är som i det flesta fall det billigaste alternativet, så även i detta fall.  

Grundrecept till flowerpaste är:

5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500 g siktat florsocker
3 tsk gum tragacanth (finns att beställa i tårtshoppar)
2 tsk vit sirap
3 tsk kokosfett eller olja
1 äggvita

1. Blanda gelatinpulver och vatten och låt stå i en halvtimme.
2. Blanda gum tragacanth och florsocker.
3. Smält sedan gelatinet och ha i äggvitan samt oljan och häll över florsockerblandningen. Rör om ordetnligt! Till en början kan smeten  vara väldigt lös och mjuk men ju mer man arbetar med den desto fastare och lenare blir pastan.
4. När du kan forma en slät boll av pastan så är den redo att gnidas in i lite fett och plastas in i plastfolie samt vila i kylskåpet i ca  12 timmar.
5. När det är dags att använda pastan skär man av en bit (den är stenhård i början) och knådar den tills den blir mjuk. Jag själv är väldigt lat och brukar köra den fem (OBS! MAX!) sekunder i mikron så blir den lagom mjuk och på så vis lättare att knåda.  Värt att tänka på är att man aldrig ska låta flowerpasten ligga öppet utan bör jämt vara täckt med något just för att undvika att pasten torkar. Jag brukar gömma pasten som jag inte använder för tillfället under en liten kopp eller ett litet glas.

Några av mina blomdekorationer... :) 

måndag 25 juni 2012

Smarrig rabarberkaka med mascarponeglasyr

 Den här underbara rabarberkakan är helt underbar. Kombinationen mellan de mjuka rabarbernas syrliga smak och den milda och gräddiga konsistensen från den italienska färskosten smakar himmelskt ljuvligt i munnen. Kardemumman ger kakan ett litet sting men går givetvis att hoppa över om man inte vill ha med kryddan.
Ingredienser
Ca 500 g rabarber
    100 g smör
    4 ägg
    3 dl råsocker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk kardemummakärnor (kan uteslutas)
    2 tsk vaniljsocker


Mascarponeglasyr
    50 g rumstempererat smör
    200 g mascarpone
    2,5 dl siktad florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    River skal av en citron
1. Börja med att förbereda rabarberna genom att skala och skära dem i lagom stora bitar. Smörj och bröa en springform (ca 24 cm i diameter). Sätt ugnen på 200 °C.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ner rabarberna och matfettet i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör  även ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Till glasyren
1. Rör matfettet och övriga ingredienser till en tjock och jämn glasyr. Bred på glasyren på kakan när den svalnat helt.
Klart! :)

Franska chokladmaränger

Hej allihopa! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga uppdateringen men jag har precis som alla andra studenter haft mycket på schemat månaden innan sommarlovet. Men jag kan säga att jag har bakat ganska mycket ändå (dock inte tagit kort på allt på grund av att min kamera varit tillfälligt försvunnen). Bland annat  har  jag gjort maränger, rabarberkaka, några tårtor plus att jag har ägnat mig åt sockerkonst, främst blommor och rosor (något som jag inte har hållt på med på ett bra tag). Här kommer iallafall ett busenkelt recept på franska chokladmaränger. 
Hemligheten med att få marängerna frasiga och blanka på utsidan och sega inuti är att de ska vispas kraftigt under sjudande vatten. 

10 stora eller ca 30 små
Ingredienser
7 äggvitor
5 dl socker
150 g mörkchoklad (marabous duger)
1. Börja med att blanda äggvitorna och socker i en rostfri skål och vispa sedan väldigt kraftigt med elvisp över vattenbas så att alla sockerkristaller har smält. Utan att sluta vispa tar man bort skålen och fortsätter vispa tills den tjocka smeten har svalnat.
  
2. Bryt chokladen i bitar och smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
3. Rör ner den smälta chokladen några gånger (viktigt! för det strimmiga utseendet).
 
4. Beroende på om du vill ha små eller stora maränger väljer du din sked och klickar ut smeten på bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i  130 C° i ca 50-60 minuter (beroende på storlek).

lördag 14 april 2012

Mumsiga chocolate chip cookies

Här kommer ett recept på oemotståndliga chocolate chip cookies.  Dessa blir underbart sega i mitten och hårda i kanterna. URGODA!!!! tro mig!! Ta hellre ut dem en minut för tidigt än för sent, då blir de alldeles perfekt sega. :)
15-20 kakor
  (beroende på önskad storlek på kakorna)

Ingredienser
175 g smör
3 dl farinsocker
0.5 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver lr 1/2 tsk bikarbonat
1.5 tsk vaniljsocker
200 gram choklad (valfri sort, jag har valt ca hälften vit, hälften mörk)

1. Värm ugnen 175 °C. Förebered smöret genom att smälta det och låta det svalna helt. Hacka chokladen i önskat storlek. Jag tycker om när chokladbitarna är stora.
2. Vispa smöret och sockret poröst. Tillsätt ägget och äggulan och vispa till allt är väl blandat.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner dem tillsammans med chokladbitarna och blanda till en deg.
4. Ta ut önskat antal bitar av degen och rulla till bollar. Lägg bollarna på bakplåtspapper och platta lätt till med en sked. Om man vill ha stora kakor så bör man tänka på att ha stort avstånd mellan kakorna, nnars "växer" dem in i varandra i värmen. Grädda mitt i ugnen i ca 16-18 minuter beroende på storlek.
5. Låt kakorna svalna på galler.
Mums.. :)

onsdag 11 april 2012

Tekakor med vetekli

Det här receptet är taget från en av mina bakböcker som jag haft i evigheter. Har bakat detta bröd flera gånger och det blir lika uppskattat varje gång. Om man vill kan man byta ut vetekliet mot vanligt mjöl men jag tycker vetekliet tillför tekakorna extra god smak!
 
Ingredienser
100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetekli
1.2 liter vetemjöl (vetemjöl special om skafferiet tillåter).

1. Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken och låt vätskan bli 37 °C. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degspadet. Häll i resten av degvätskan tillsammans med övriga ingredienser. Arbeta degen väl, speciellt om du har i vetemjöl special. Strö mjöl på degen och låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, ca 30 min.
2. Ta upp degen och kavla ut den på bordet till en ca 1 cm tjock kaka. Skär ut  kakor  med t ex tefat (ca 10 cm i diameter). Lägg dem på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda till sist kakorna mitt i ugnen i 250 °C i ca 8 minuter tills de fått en fin färg.

tisdag 10 april 2012

Vaniljmunkar/ Berlinermunkar

Här kommer ett smarrigt recept på vaniljmunkar med hemmagjord vaniljkräm. Tro mig, vaniljkräm som man gör själv kanske tar lite längre tid än vanlig marsankräm (pulver som man blandar med mjölk) men är 1000 gånger mer smakrikare  och godare! Testa själva!! 
 
Vaniljkräm (Leila Lindholms recept)
5 dl mjölk (helst 3 %)
1 vaniljstång
7 äggulor
1.5 dl maizena
50 mjukt smör

Munkar
2 dl mjölk
50 g jäst
9 dl vetemjöl special
100 g margarin eller smör
5 msk socker
2 ägg

Fritering
Olja eller kokosfett (jag använde rapsolja)
  
Vaniljkräm
1. Börja med att göra vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna och lägg fröna och skalet tillsammans med mjölken i en kastrull och låt koka upp.
 
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp och slå sedan över den heta mjölken genom en sil under vispning.
3.Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. När krämen börjat tjockna ska den hällas över i en kall skål. Tillsätt det mjuka smöret och låt det smälta. Rör om då och då i krämen så att det inte bildas skinn!
Munkarna
1.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till 37 °C. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätskan. Rör ner äggen och socker så att allt blandas väl.Blanda i mjölet. Låt jäsa i ca en halvtimme.

2. Kavla ut degen till ca 1 cm i tjocklek. Märk ut ca 6 cm runda ringar på ena sidan av den utkavlade degen. Klicka ut vaniljkräm i ringarnas mitt och vik sedan över den andra deghalvan. Ta ut runda kakor där upphöjningarna av vaniljkrämen syns. Obs! Viktigt att trycka till kanterna så att de inte öppnar sig under friteringen.
3. Värm oljan till 180 °C och fritera munkarna guldbruda. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker.  Klart! :)